Top 21 Industrial Engineer Interview Questions In 2021 (With Answers)

Industrial Engineer is a branch that falls under ‘engineering’ that concerns the development, improvement and also evaluate the integrated systems of people, knowledge, energy, material and process. Such type of engineering draws upon the principles and the methods of engineering analysis and synthesis.

Industrial engineers in the real world try to solve problems by using scientific management techniques alongside mathematical concepts.

Interview Questions for Industrial Engineer

Question 1- Why is Statistics significant in Industrial Engineer’s field?

Answer- Statistics is very important for the field as it helps know us what exactly wrong is with the product and the material also we also get an estimated result of what could be the final result of it. Statistical methods in Industrial Engineering are so important that they are used to make all the data while working very precise.  

Question 2- Could you explain what do you understand by process analysis or research?

Answer- Process Analysis is a very important process or procedure in the world of Industrial Engineering it helps the individual know what is the problem that they are facing.

Question 3- What is Process Planning and what are their types?

Answer- Process planning has many other names such as manufacturing planning or process engineering. It is the act of preparing or making a detailed work instruction to produce any part. Here as the name suggests all the process that are taken while doing the work goes as per the plans and every details should be measured properly. The two different types of process planning are given below:

  • Normal Processes and
  • Secondary or Peripheral Processes

Question 4- What exactly do you understand by profit-sharing plan?

Answer- Profit-sharing plan is a very simple idea it is where the company earns profit and then distributes that among its labourers. The company earns a profit and from there a minimum profit is set aside to give the workers and the rest of it are used for some other work in the organisation or factory.  

Question 5- What is the main motive of departmental classification?

Answer- Departmental classification is mainly required for many reason but some of them are mentioned below:

  • Getting the smoothest possible flow in the production of any product
  • Segregate or separating the different processes of the production line
  • Establishing the exact lines of responsibility for taking good control over the production and its cost

Question 6- What is the function of an Industrial engineer?

Answer- In the world of ‘Industrial Engineering’ all the engineers work in all sorts of problems and solve them instantly. They come out with lots of suggestions they does all the plannings, make a detailed plan about it and then present it and they also makes sure that nothing goes wring while working.

RECOMMENDED
Top 21 Housekeeping Interview Questions [currentyear] [With Answers]

Question 7- Could you explain the word ‘Autofacturing’?

Answer- Autofacturing is actually a production system that is meant to make the work very smooth and also to its highest quality. This process is very important in industrial engineering as it plays a very important role in building a well-shaped material. There are many levels of autofacturing starting from individual cells and goes up to a complete system.

Question 8- Why do we need a virtual corporation in this 21st Century?

Answer- Virtual Corporation in the 21st Century is a apt example of a proper networked organisation. Any organisation having such a feature will surely help them work efficiently and save a lot of time. Also, being a part in the engineering world the engineers and the company that they work under should keep themselves updated to take the most benefit out if it.

Question 9- Could you explain what a fixed bearing is?

Answer- The fixed bearing here has to support the radially shaft assembly and also locate it axially in both the directions.

Question 10- What do you mean by dc injection braking?

Answer- DC Injection braking are mostly found on electric motors they work very simply. If you inject DC injection to a voltage then it provides a force that you require to do your work.

Question 11- What do you understand by the word ‘Thermoplastic’ also mention some of the examples.

Answer- A thermoplastic is any kind of plastic material that melts into a soft figure or could be a pliable form above certain temperature and then it solidifies when the form is cooled down. Some of the examples of thermoplastic are given below:

  • Acrylic
  • Polyester
  • Polypropylene
  • Nylon
  • Teflon

Question 12- Could you explain briefly what is an Injection Moulding Machine and its types?

Answer- An Injection Moulding Machine is also called and known as an injection press in the industrial engineer’s world. They are very significant to use while making any kind of mixtures. It is a machine very famous that manufactured plastics products by injecting in the process. Some types of Injection Moulding Machines are as follows:

  • Plunger injection
  • Reciprocating screw injection
  • Two-stage plunger injection

Question 13- What do you exactly mean by a Clamping Force?

Answer- The word clamping force itself means that it get brings a force to build up something. This force is only applied to the mould and nothing else.

Question 14- Could you explain briefly what is two plate moulding?

Answer- Two-plate mould is the easiest injection mould figure and you have many advantages of using it. Two-plate consist of two plain parts that is the core part which is also called as heart and the outer layer which play as an shield. Two-plate moulding is a logical type of tool or instrument that requires a large gate to operate.  

RECOMMENDED
Top 21 Construction Manager Interview Questions in [currentyear] [with Answers]

Question 15- What is a parting surface of a mould?

Answer- The parting surface of a mould is to do with the upper surface of the mould where you find some chemicals that takes some different reaction. Now, in order to have a good overall product or body one needs to remove the chemical sittings with some other chemicals.

Question 16- Name any three types of Non-Flat Parting Surfaces.

Answer- The three Non Flat Parting Surfaces are as follows:

  • Flat parting surface
  • Stepped parting surface
  • Complex or Mixed parting surface

Question 17- What exactly is sprue gate?

Answer- Sprue Gate is a very simple and old gate which was introduced in the industrial world long time back. It is quite famous in the current world as well. This gate has a circular cross-section and you will also find that there is slightly tapered and then it goes up and merges with the cross-section again.

Question 18- What is undercut moulding in Industrial Engineering?

Answer- Undercuts moulding are those type of moulding where in some cases they are very much needed. They also feature an injected-mould that prevents or stops its ejection from some of the other moulds to get the best result out of it overall.

Question 19- What is Split Actuation in Industrial Engineering and name some of the methods of it.

Answer-Split Actuation is a very important process in engineering. This pins the ejector system where you will find that the splits present are fitted to an open channel which is type of a chase-bolster and they have some plates in it and that is how such process works. Some of the methods of Split Actuation are as follows:

  • Finger can actuation
  • Cam track actuation type
  • Spring actuation type
  • Hydraulic actuation

Question 19- Explain briefly what is Sink Marks?

Answer- Sink marks are the areas in the moulded parts where you will get that the surface of it is not perfectly formed in simple it is deformed and there are some process to make it back to its original state. In the surface you will find some chemicals which should be removed before bringing it back to its original form.

Question 20- What exactly is Compression Moulding?

Answer– Compression Moulding is another method in the moulding process. The compression moulding also uses plastic to work where it heats the moulded part softens it and then make it in a shape that it has been ordered to do. It works very simply there is no much labour needed while doing the process.

RECOMMENDED
Top 21 Teamwork Interview Questions & Answers [[currentyear] Edition]

Question 21- What exactly do you mean by die-casting and what are they made of?

Answer- Die Casting is some kind of method which is very frequently used in the engineering world. It casts all the metals and does it by forcing molten metal under a very high pressure. It is as easy as it sounds there is nothing more in it.

Most of the die castings are made up of non-ferrous metals that make the process easier and some of them are zinc, copper, aluminium, magnesium, lead, pewter and some tin-based alloys.   

Conclusion

Readers who are planning to go for such a scientific field will surely find at least some of the above questions important in the future. The answers will give you a fair amount of idea of how to answer a question. Also, if you think that there is some useful information in the above article then do share and leave your feedback in the comment section.

References

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/095372897234993
  2. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA208047362&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=1542894X&p=AONE&sw=w

Table of Contents