Top 21 Social Media Manager Interview Questions [With Answers]

Social Media Management is the art of analyzing audiences on various social media platforms and developing different strategies that are tailored to these platforms. It also includes creating content for the media profiles, engaging audiences by collaborating with different social media influencers by developing marketing strategies, keeping a check on online conversations, posting engaging content, providing service, and keeping the measure of social media performance and the return on investment you are getting from it.

The scope of social media is no more limited to just entertainment, it has a bigger picture to it through which you can earn a living, and the opportunities that you get can from such platforms are limitless. Social media has now become a core marketing strategy that almost all companies from different industries target because the business potential of media networks is immense.

This brings us to why there is a need for a Social Media Manager to manage these media channels and the activities taking place on them for effective and efficient social media management. Employers need new hires who are well-versed which these platforms and their strategies to make their organization/company grow by reaching a wide range of audiences.

To get hired for the social media manager position you need to be able to make an impact in front of the employer and make him believe that you can build an efficient social media management process by knowing the ins and outs of the media platforms. Social Media Management is a very lucrative career option and managers are a lot in demand by potential employers. It is one of the best career options that you can think of in the digitalized world. In this article, we have the top 21 interview questions that can help you with your preparation to ace that interview.

21 Best Social Media Manager Interview Questions

Question 1. What is the importance of conducting a social media audit?

Answer: “It is extremely important to conduct a social media audit as it is the way in which you can determine how well did your strategy worked, and also how many resources that you engaged are wasted and how many of them are utilized. We can track which media platforms are bringing us the most profit, in short, auditing can improve the social media management.”

Question 2. What is the use of social media analytics?

Answer: “We can use social media analytics for

  • Reviewing key performance metrics
  • Tracking audience
  • Measuring growth and engagement
  • Measuring which content was most engaging
  • Top-performing posts
  • Measuring response rate
  • Getting an idea of audiences interest and so on…”

Question 3. If you see a fall in your engagement value, what measures will you take?

Answer: “We witness a dip in the engagement value when the content quality is low, or the content posted is not according to the target audiences’ interest, or even target the wrong set of audiences, etc. so to fix that I will try to focus on right audiences and take their responses on their interests and develop the content as per that. I will target to make the activities more efficient and keep measuring the performance periodically.”

RECOMMENDED
Top 21 Regional Sales Manager Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

Question 4. What skills do you possess that makes you a good social media manager?

Answer: “I have excellent writing skills which are really essential to be a good social media manager. Other skills that I possess are:

  • I understand how the content tactics work on social media.
  • Strategic skills
  • Ability to think out of the box
  • Creative mindset
  • Management skills”

Question 5. Which social media channels do you recommend for our business and why?

Answer: “Being a designing company, we can grow our networking in order to meet new clients through LinkedIn as it is a great media platform to do so. We can start our own designing blogs and vlogs and post them on Instagram as the audience on that platform always welcomes new talent. We can target these two platforms mainly and engage our audiences.”

Question 6. Tell me about SEO.

Answer: “Search Engine Optimization [SEO] is a very efficient marketing tactic that helps one’s social media to grow. It gives a website ranking on the web pages to be found through web searches like searches on Google. It is an extremely important part of social media management as when you know how this works you can use various tactics and strategies to increase your visibility.”

Question 7. Why would you be good fit for social media manager position?

Answer: “Because I have the ability to plan and strategize for building a brand name. I have built my personal brand on social media which will immensely help this company to flourish, even more, I use social media as an idea generator and strategy compass, this why I think I am the perfect fit for this job.”

Question 8. What according to you are the pillars of SMM?

Answer: “ They are:

  • Marketing
  • Strategizing
  • Posting
  • Analytics
  • Engagement”

Question 9. What can social media do, which traditional marketing can’t?

Answer: “Social media has become a marketing tool itself and that is because a lot of audiences can be engaged through it. It gives everyone an opportunity to connect with people. The plus point is that these platforms are free and open to all which makes it accessible for everyone.”

Question 10. How can LinkedIn media platform be used?

Answer: “It is a great platform to create a personal brand and expand your network and business. Through LinkedIn, we can meet with a new clients from all over the world by making connections and posting engaging content on it to increase our engagement rate.”

Question 11. How can you measure success on social media?

Answer: “Success on social media is pretty evident as we can measure it through the numbers of followers, number of reaches and shares on every post, reaction to every single post is also measurable, how many clients and customers join with us can also be measure, how many of customers visit our website through the social media is also one way to measure success.”  

RECOMMENDED
Top 21 Financial Planning Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

Question 12. Tell us one best practice on Twitter?

Answer: “One best practice that we can use on Twitter is to keep our posts short, witty, and crisp with minimum hashtags to grab the attention of the people.”

Question 13. How do you keep up with trends on the social media?

Answer: “To keep up with trends we can collaborate with various social media influencers who can help us in creating engaging content, another way is to set up google alerts to stay up-to-date with social media trends. Subscribing to media blogs and joining social media group can also be really helpful in knowing what does our audience want.

Question 14. What are your interests outside the work?

Answer: “I really like to read books which can teach me how to become better at my job. Like currently I am reading Crushing It: How great entrepreneurs build their business and influence and how can you, too, by Gary Vaynerchuk. Apart from that I really like traveling to new places and meet new people and traveling really helps me to do my job better by acting as a refreshment to me.”

Question 15. What is your favorite social media platform and why is it so?

Answer: “My favorite social media platform for marketing is Instagram. It is hands-down the best way to engage an audience and convert them into customers. It is also a great way to connect with various influencers from our field and make the best use of their followers as well. Plus, it is a growing platform and audience growth has remained constant in years.”

Question 16. Tell me about a time you had to handle a social media crisis.

Answer: “In my previous job, a customer posted a negative review for a product on a social media platform, which leads to a huge dip in our number of followers and the brand started facing a downfall. But I responded to the situation and contacted that customer and I asked him why did he posted that review and by contacting our marketing team it turned out that that customer was not even a potential buyer for the product, and I media asked him to turn down that comment and the crisis was somehow resolved but we failed to get all the lost followers back.”

Question 17. How many years of experience do you have as a SMM?

Answer: “I have 1+ years of experience for the same. I have worked with a digital marketing agency before applying here.”

Question 18. Can you manage multiple social media accounts on different platforms at once?

Answer: “Yes I can, I have previous work experience of working with Instagram and LinkedIn accounts all together very efficiently. However, a creative team always makes the work better as more than one brain gets involved in the research process.”

RECOMMENDED
Top 21 Food Service Interview Questions in [currentyear] (With Answers)

Question 19. How did you get into this field?

Answer: “Coming from a creative background and being a creative person myself, I knew I wanted to do something like this through which I could combine my skills and creativity and develop content that can benefit and entertain the audience.”

Question 20. How do you deal with negative comments?

Answer: “On social media, even one negative comment can lead to falling in the number of followers, so I try to be extremely careful while dealing with it, I try to approach that person to resolve the issue to make him bring the comment down.”

“If you make customers unhappy in the physical world, they might each tell 6 friends. But, if you make customers unhappy on social media, they can each tell 6000 friends. And that’s the power of social media.”

Question 21. What is the most important thing that a social media manager should be doing?

Answer: “The manager should first research their audience, listen to the need to the target audience, and respond to their needs posting engaging content.”

References  

https://www.clutejournals.com/index.php/IJMIS/article/view/4645

Table of Contents