Top 21 Wealth Manager Interview Questions in 2021 [With Answers]

‘Wealth’. Most prestigious word in the world. Every person wants to increase their wealth. Though many think that being rich and being wealthy is the same thing but it’s a myth being rich and being wealthy are two different things. Richness is something that is shown to others, spent from our pocket, and wealth is never shown it stays at our back and acts as the backbone of our finances.

Wealth comes into play during emergencies, with some urgency and many uncertainties. Being wealthy is not easy. You may earn a good amount of money by your profits or good payouts from your job but it is not necessary that you can be wealthy despite being rich. Acquiring wealth is a combination of skill and art.

Many people earn money but don’t know how to manage their finances and create wealth. Wealth managers are those who help people who aren’t able to manage their finances and wealth. Being a wealth manager is indeed a very prestigious job as they manage something very crucial for their clients, ‘Money’.

So are you on a path to become a wealth manager? Or already waiting for the date of an interview? Never mind in any case we have some top 21 interview questions which can boost your answers and confidence before going to an actual interview.

Top 21 Interview Questions

1. Tell me about yourself?

This is generally a soft-question asked in almost all firms for all positions. This question is asked just to get a clear idea about you so the conversation starts very friendly. Answer this question very calmly and keep it simple.

2. Why did you choose your firm? What interests you?

This question is a bit important as the interviewer wants to check what your views are towards his company. They are also willing to know how serious you are with the applied venture or you just want a job.

Sample Answer:

I’ve applied for many other financial firms and institutions but always have wished to work with you because of the market goodwill this company holds and the working culture in this company is outstanding and captivating. I believe that there are plenty of opportunities to learn and grow from this company.

3. What is your experience in finance?

This particular field asks for experience as the instruments we deal with here are very crucial. So we recommend you to have at least some sort of experience before entering this field for a job. Even an internship can also add some strength to your c.v.

Sample Answer:

Sir I’ve completed my graduation with a finance background. While in college I’ve completed 3 internships under an assistant stock analyst and learned many things. I had also had my previous job as a stock punching person so I have good experience.

RECOMMENDED
Top 21 Occupational Therapy Interview Questions in [currentyear] [with Answers]

4. Will you please tell us why you choose finance as your field?

Many people choose their career in a field in which they don’t know anything. They just take up any field to survive but this is something that cannot be tolerated in the financial industry. So you have to make clear why you choose this field for your interviewer.

Sample Answer:

Sir since childhood, I’ve grown up seeing my father trading in the stock market. This is where I grew interested in the stock market and later while learning more I also got interested in the entire financial system.

5. What kind of work environment do you prefer?

Sample Answer:

The working environment varies from person to person, so this question depends upon what kind of work experience you prefer to work in. Answer this question as per your taste.

6. What skills do you think are important to have as a wealth manager?

Sample Answer:

As I said before, managing and creating wealth is a combination of both skill and art. So here you have to answer the skills. As being qualified into finance you must be known to the skills needed.

Sir as being a finance student and working in this field there are some skills which I think are crucial such as being analytical, being patient, being a risk-taker, and risk-averse as per the situations are those skills which are important to be a wealth manager.

7. From where you learned about fundamental analysis?

Sample Answer:

I’ve learned fundamental analysis in my academics of my college’s course and I’ve also read many books on fundamental analysis, sometimes I also prefer to watch podcasts of well-known investors. This is how I learned about fundamental analysis.

8. How do you analyze the different stocks?

Sample Answer:

Everyone has a different way of working. Even while choosing or Analysing the stocks. So your way will be appreciated if you can overstate.

9. How do you read your clients and their preferences?

Every client is different, their target and aims concerning their finances are different, so indeed you should be able to understand your client.

Sample Answer:

I never just accept anyone’s capital and invest. I always have a decent conversation with them first to understand what their expectations are with their capital investments and then I suggest the right way.

10. Which markets are you familiar with?

There are many types of markets a wealth manager must know most of them. So be true while answering this question.

RECOMMENDED
Top 21 Bakery Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

Sample Answer:

Sir, I am very well known and experienced in technical analysis and fundamental analysis of the stock market. I deal in both money as well as the capital market. I am also trained in futures and options which come under commodities and derivatives markets.

11. Where would you advise your client to invest if he is an early investor?

Sample Answer:

As being an early investor he needs to invest somewhere for the long term in shares and also some part into government bonds.

12. Are you a risk-taker or a risk-averse?

Sample Answer:

Sir moreover I am an opportunity seeker. I being a risk-taker or an averse depends on the situation. If the situation is very predictable and safe under my analysis then I make my investments as a risk-taker. If the situation is terrible or very volatile or unpredictable under my analysis then I make my investments risk-averse.

13. Which are the preferred ways to invest in the market?

Sample Answer:

The ways to enter or invest in the market differs from person to person as per their preference, goals, capital, income flow, etc. Generally, people like to play it safe hence according to me the preferred way to enter or invest in the market is by investing in mutual funds so it will be safer and one can enjoy better returns too.

14. Can you handle stress well?

Sample Answer:

As a wealth manager one has to undergo stressful situations often. The market is never all-time in anyone’s favor, it is always unpredictable and volatile. Wealth manager needs to handle stress in such a situation when odds are not in favor.

Yes sir I can handle my stress well. I had experienced how it feels when markets go opposite of your prediction and one has to face loss but fortunately, I had a good mentor who taught me how to handle the stress and as profit even loss is the part of a game. It’s not fine, instead, it’s a fee which you pay to the market for giving the returns.

15. What do you think, is the stock market gambling?

Sample Answer:

Not at all sir! The stock market is a way of investment where you invest not only in your wealth but also in the country’s economy. Some people invest without having any prior knowledge in the greed of having quick money and there’s where they fail. As it is rightly said that whatever you do, having a proper study cannot be gambling.

16. What steps do you take to be up to date on financial policies?

Sample Answer:

Sir I have registered myself in a group where they arrange a meeting every once in 6 months where they discuss the changes and add one done by the government in our financial system and taxation laws. As the meeting is taken care of by professionals, so the future insights concerning the financial system get clear, I also use the official and as well as private websites and applications frequently to check up every detail alerts, news, and other updates that keep me up to date on financial legislation.

RECOMMENDED
Top 21 Gardener Interview Questions in [currentyear] [with Answers]

17. Why are you looking for this job?

Sample Answer:

The interviewer wants to know what’s the motive behind your search for this job, make sure you don’t answer anything that depicts the urgency or any kind of need. Let him know how curious you are to explore this field which you have learned.

“I am very passionate about stocks, bonds, investing, and creating passive income and so on, that’s why I learned and qualified for this field, now it’s time to implement my skills in this field and show my best, that’s the reason I want to grab this opportunity.”

18. Which book are you currently reading?

Sample Answer:

I read a lot about finance and economics, I even like to read novels. Recently I completed ‘Psychology of money’ by Morgan Housel, and I must say what a wonderful book it was, for it was no less than a Bible for personal finance. Now I am currently reading ‘The Alchemist’ by Paulo Coelho. I heard about this novel long back ago but didn’t get time to read it but now it’s the current one.

19. What are your hobbies other than the stock market?

Sample Answer:

I have many hobbies like riding my bicycle in the morning, as it keeps us fresh and active throughout the day, after all a wealth manager needs to be energetic. Apart from that I also like reading books. I always try to grow and learn more and more not only about finance but also to be up to date in other soft skills as well. Gym and playing video games are also my hobbies.

20. How much salary do you expect?

Sample Answer:

You are not supposed to answer this question directly, it can be an unethical way of approaching it, rather ask your interviewer to suggest a perfect payout as per your qualifications and experiences, and then if the payment isn’t as per your expectations you can remind about the qualities and commitment you have.

21. Do you want to ask us anything?

Sample Answer:

I’ll suggest not to answer this question directly as ‘No’, you must have some set of questions ready with yourself as they show how serious you are.

Reference:

  1. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/978-1-83982-870-620211015
  2. https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=kP1mDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=wealth+manager+interview&ots=Cda1nnXZ6S&sig=CHwTpUCi-qlAY-rGXuDWa-tTbRI