11 Reasons to Leave Your Job in 2021 With Answers

There are thousands of people who have lost their jobs, some have to take resignation. However, the journey is not as easy as it seems. There is a lot more process involved in leaving a job with good reasons and applying for other jobs.

Reasons for leaving a job

In this post, we will provide you with 11 valid reasons for leaving a job with answers. So, without further ado, let us get started with the discussion.

Q1. It might be possible that some other organisation has provided you with a better opportunity than the present one.

Answer. It is always a good thought to take a chance and try your luck for some different post in a different organisation. If you want to leave your present job because you are getting a better opportunity in some other job in terms of better pay, promotion, location or due to its brand name, all of them are equally valid reasons to be put in front of the interview panel. However, you are not required to mention your increase in pay or about the promotion in the post that you achieved.

Q2. It is possible that you probably did not like the job.

Answer. This is a good valid reason in itself. Maybe you do not like to be an engineer, rather you wanted to be a Chef. Go ahead if you are passionate about cooking. This might be a life-changing game for you. You should present your answer like this: “I have always been very passionate about cooking and would want to pursue my career in this field”.

RECOMMENDED
How Do You Think I Rate as An Interviewer? [With Answers For [currentyear]]

Q3. People want to fulfil their desired targets at some point of time in their lives.

Answer. Desired targets might include travelling, choosing to be self-employed for a while or might be wanting to continue again with studies. All these are highly acknowledged decisions if you are going to leave your present job. Change is important and change brings about improvement. So do not hesitate to fulfil your choices.

Q4. Your rapport with your previous Boss was worth the appraisal.

Answer. There might come a situation where you find that you just cannot keep pace with your new boss’s instructions and eventually you decide to not continue with this work anymore. It is quite natural that you get comfortable with some people’s company. You can present your answer lie this: “Since the time my boss resigned, I thought it was the perfect time to opt for my desirable job position”.

Q5. You have received your desired job promotion in the new company which you had longed for since the time you joined your present company.

Answer. Sometimes despite putting in all our efforts, we fail to accomplish a certain goal and that is perfectly fine. There is always a perfect time for everything to happen and that might not be your perfect time. But once you achieve it, you should leave no stone unturned to work for your desired position because, although life always gives us a second chance, you might always not get this opportunity.

Q6. You have better qualifications compared to the position you have been recruited for in your present organisation.

RECOMMENDED
Top 21 Leadership Skills For Job Seekers - All You Want To Know In [currentyear]

Answer. There are times when you are forced to opt for a job that suits lower skills than you possess. However, you have to make money somehow, hence you go for the job instead. But when you get an opportunity to do a job that suits your skills, that is the time when you should take leave from your present job and work towards bettering yourself for the next job.

Q7. You might be a freelancer, copywriter or content writer who is in search of a full-time job.

Answer. Everyone will want a secure job and secure payment source for their survival. Freelance does not provide that surety. So you should always be forward-looking towards secure job opportunities. Frame your answer like this: “You have been working as a freelancer for the past whatever years. One thing you have understood is that you are just paid for the number of work you get assigned which is not secure. So you are in search of a secure job for a lifetime”.

Q8. You might have private issues for which you had to quit your last job.

Answer. We are seeing the light of the world because of our family. Hence, it is our responsibility to take care of them during the time of need. This was the reason why I had to quit my previous job. So here I am to live this opportunity and take full responsibility to prove myself in every field I get to work on.

Q9. You might have been fired from work.

Answer. During these tough times, many industries had to shut down due to lack of demand and shortage in supply of resources and funds. Hence, many companies cut down their number of employees to retain at least some amount of profit. So, I have come here to look for a newer and different opportunity to work. I will try my level best to keep up with the company’s standards.

RECOMMENDED
Tell Me About A Time When You Were Overwhelmed With Work? (With 10 Sample Interview Answers)

Q10. Your job has been put on hold and you are unaware of when again you can join.

Answer. This is quite a common case nowadays. However, there might be reasons which might be irrespective of your skills, behaviour or performance. Hence, you should always move forward and keep trying towards achieving great things in future.

Q11. Your payment is not sufficient to suffice your family needs.

Answer. This is a valid reason why you would want to leave your present job. However, you are not required to reveal your future payment from the new company which you are going to join after you get the resignation certificate.

Conclusion

This article has been framed more simply to ease your study on what reasons to give to leave your job. This is a comprehensive article where you will find a wider version of reasons to validate your leave. Hope this article will help you in gaining some information and let us know down in the comments section below if you have any doubt or suggestions regarding the same.