Top 21 Hospital Volunteer Interview Questions in 2021 [With Answers]

Being a hospital volunteering is a great way to learn a lot of useful job skills, for example managing e-mails, spending time with patients, transporting patients, engaging in fundraising, performing clerical duties, inventory management skills, etc. In short, Hospital Volunteers perform responsibilities and duties that can help nurses and involve doing basic tasks that do not involve doing any sort of medical procedures or taking care of or advising patients. Volunteering at a hospital is a great way to learn a lot of new things and support the hospital staff and patients by running various errands for the smooth functioning of the department. Other duties that a volunteer performs vary from hospital to hospital depending upon which geographical location one belongs to.

We are glad that you decided to be a volunteer in a hospital and we are thankful for you for investing your skills in helping the patients and making the community happy. This article is directed towards helping you prepare for your Hospital Volunteer Interview by providing you with the list of 21 commonly asked questions. Make sure that you go through each and every question with its answer for thorough preparation of the same.

Common Hospital Volunteer Interview Questions

Question 1. What is the importance of volunteers in today’s hospitals, according to you?

Answer: “Volunteers are an integral part of the hospital as they perform so many duties from major ones to the smaller ones that help the hospital function smoothly. They have flexible skill-sets that allow them to do every sort of administrative work and social work as well. Despite not any regular pay, they give their 100% to the hospital and the patients while serving the community, this is why it is a really important role.”

Question 2. Are you aware of the duties that you will have to do as a volunteer?

Answer: “Yes, I have spent a lot of time researching about the hospital and the role of the volunteers here. I am aware that I will have to engage in raising funds as well as socializing with patients and the visitors, I will also be responsible for performing clerical duties and giving directions to the visitors. I am aware that I also need to take care of selling items in the hospital gift shop at times.”

Question 3. Explain the role of hospital volunteers in taking patient care.

Answer: “Well, as we involve in socializing with patients, they get a distraction, and communicating with them often lightens their mood and makes them happy. They can share with us whatever they feel. From the elderly to children everyone likes verbal therapy to feel good. It helps in reducing stress and anxiety in patients and hence spending time with patients is our way of taking care of them for their emotional well-being.”

RECOMMENDED
Top 21 Dietary Aide Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

Question 4. What skills do you have that are relevant to this role?

Answer: “I have excellent marketing and communication skills that will help in raising funds and greet patients and visitors while communicating with them. I also have excellent time-management and organization skills that will help me perform other duties with ease.”

Question 5. For what time are you available to do the volunteering?

Answer: “I can work for you 6-8 hours a week, as I am a college student and I have a packed schedule but I am ready to devote more time on weekends.”  

Question 6. Why do you want to be a hospital volunteer?

Answer: “I have volunteered for several kinds of organizations in the past. I think my skill set will be better used as a hospital volunteer as I know how to say the right words to console patients and their visitors, I can do the clerical duties fairly well, I always wanted to volunteer at a hospital to help the patients in need. I am looking forward to having an experience of this once in my life and add some meaning to it.”

Question 7. What is the one thing that you are looking forward to while volunteering with us?

Answer: “I am looking forward to doing so many things that listing one thing will be not fair, but I am most eager to socialize with patients and help them ease their anxiety and stress. I am also excited to be trained to do some new duties that I have never performed in my future volunteering jobs.”

Question 8. Being a hospital volunteer is not easy, as you may have to see people getting drained physically and emotionally and a lot of suffering. Are you ready to deal with it emotionally?

Answer: “I am a happy personality, and I know how to bring joy in their lives that will help me to brighten their day with a smile. And I am absolutely prepared to gain a positive experience through this volunteer ship and I am looking forward to helping in bringing a positive change here.”

Question 9. Do you have any past experience in this field?

Answer: “Yes, I have volunteered for a coaching center before, but never worked as a hospital volunteer before.”

Question 10. How you do think this role will benefit you?

Answer: “I think I will be meeting some amazing people and make some new friends and gain some new skills during this volunteer ship.”

Question 11. Do you work well independently or as a team?

Answer: “I have absolutely no problem in working independently as long as I am being supervised right, and I know what exactly my duties involve, I am good with it. Though I prefer to work as a team because I am a team player, and I think one can work better as a team than he can do alone.”

RECOMMENDED
Top 21 School Superintendent Interview Questions in [currentyear] [with Answers]

Question 12. How did you get to know about this volunteering opportunity?

Answer: “I got to know about this through a friend, who is a nurse in this hospital, I told her about my interest in volunteering at a hospital once, and she told me that you are currently hiring some volunteers for your administrative duties.”

Question 13. Why should we hire you as a volunteer?

Answer: “What makes me stand out is my positive and friendly attitude towards my work and the people around me. I am a person that anyone can feel free to approach and rely upon for a certain task. I have empathy for the patients and I think you should choose me as a volunteer because I can work here effectively with my skills and knowledge and curiosity about learning new things.”

Question 14. What is the biggest challenge that you think you might face in this job?

Answer: “My biggest challenge would be performing certain duties like transporting patients as I have zero past experience in doing so. Though I know I will learn these duties quickly as I am a fast learner and I easily adapt things according to the environment I am in.”

Question 15. How do you stay motivated at work?

Answer: “I find this job very rewarding, as each time I am successful in lifting a patient’s mood will be a reward for me to be able to make other people feel better is something I look forward to every day. The work that the nurses and the doctors do inspires me the most and it helps me stay motivated to do my job right to help them function smoothly.”

Question 16. Do you have some technical knowledge?

Answer: “Yes, I have some basic knowledge of computers and I know how to use certain software like SQL, MS Office, Datasheet, data entry, digital communication, etc.

Question 17. Do you have any questions for us?

Answer: “Yes, I wanted to ask that how many visitors on an average will be coming to the hospital in a day?”

Question 18. What are your weaknesses?

Answer: “My weakness is that I am a sensitive person, so it will be a challenge for me to be around here, but that is what I have signed up for and I am ready to overcome this weakness of mine.”

Question 19. Are you currently belonging to a medical or healthcare field?

Answer: “Not really, I actually come from a management background, but I always had an interest in volunteering at a hospital.”

Question 20.  Are you familiar with medical terminology?

Answer: “Yes, coming from a medical background I am aware and familiar with the medical terminologies which will help me work more efficiently in this hospital.”

Question 21. Do you have any experience in engaging in promotional activities?

Answer: “I am much active on social media platforms that have helped me gain a huge number of people who look up to me, that has helped me build a huge network of people who can help in promotional activities such as fundraising, donations, etc.”

RECOMMENDED
Top 21 Bakery Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

Conclusion

So, that brings us to the end of this article. If you are looking forward to becoming a hospital volunteer then these 21 commonly asked hospital volunteer interview questions can help you out in giving great answers in an interview while making a good impression in front of the interviewer. We are sure that they will be lucky to have you as a volunteer once you ace this interview with your preparation. Try to learn some non-verbal communication skills to make a better impression in front of the employer and you are good to go.

Let us know what you liked the most about this article in the comment section below and share it with your friends who are interested in participating in volunteering programs. Thank you for reading!

References

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0899764005278037

Table of Contents