Top 21 Web Developer Interview Questions in 2021 [With Answers]

A web developer is a specialized programmer who is engaged in the development of world wide web applications using the client-server model. Basically, web developers create and design websites and work on the front-end development of the websites and the back-end of the website as well, depending upon the job requirement. A web developer has advanced knowledge of programming languages like HTML, CSS, and JavaScript. These web developers can work as a freelancer independently or with the company as an intern or an employee.

Technical-based interviews are often nerve-wracking. You never know what question can an employer ask to test your knowledge and there might be a possibility that the answer does not come to your mind at that very point of time due to nervousness or lack of confidence. This is why such interviews can be very intimidating if a candidate is not prepared or is underprepared.

To make a good impression in front of the employer, you need to prepare for some of the questions that are commonly asked in a web-developer interview. In this article, we will provide you with some frequently and recently asked questions in such interviews with their answers. It is important to prepare for these questions to earn that web developer position in a company.

Before moving to technical questions, there are some basic questions that an employer can ask to know about you in an interview. For example,

  1. Tell me about yourself.
  2. Describe your previous job responsibilities.
  3. Tell us about your key skills.
  4. What are your strengths and weaknesses? Etc.

This article will help you to prepare thoroughly for an interview.

Top 21 Web Developer Interview Questions with Answers

1. What is Web Development?

Answer: “Web Development means building and maintaining websites. You can also call it behind the scenes of a great-looking website. It’s all about coding and programming that powers the website’s functionality.”

2. Who is a Web Developer?

Answer: “A web developer is a programmer who specialized in the field of web development. The web developers create and design websites and work on the front-end development of the websites and the back-end of the website as well, depending upon the job requirement and a web developer has a thorough knowledge of JavaScript, HTML, and CSS.”

These are some basic foundational questions that an employer may or may not ask in the interview.

3. What appeals to you about web development?

Answer: “I am a technical person. I discovered my love for languages back in my school days when I decided to opt for informatic practices over the other subjects. Programming languages have always appealed to me. I excel in my skills in HTML, CSS, and Java. I like how a code can do wonders to the front-end of a website. Being a web developer has increased my knowledge of the fundamentals of both back-end and front-end development. My favorite part of being a web developer is the ability to design a website all on my own by adding innovations to it through different themes, color combinations, patterns, formats, etc.”

RECOMMENDED
Top 21 Event Manager And Planner Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

 An employer asks this question to see how enthusiastic you are for this field and so, the answer should match that energy because the employer wants to know what exactly interests you to become a web developer.

4. What do you mean by CORS?

Answer: “CORS stands for Cross-Origin Resource Sharing. It is a mechanism that enables the different resources on the web page to be requested from another domain outside the domain from which the request is originated. It is an HTTP-header-based mechanism. Browsers restrict these cross-origin HTTP requests initiated from scripts for security purposes.”

An employer asks this question to check your web development course knowledge.  

5. What are the key responsibilities of a Web Developer?

Answer: “The key responsibilities of a web-developer is to

  • Maintain and update websites
  • Monitor the website traffic
  • Create Websites
  • Work on the graphics
  • Troubleshoot the problems”

The employer asks this question to check your basic awareness of the duties of a web developer.

6. Do you think that the pandemic has affected the web developing industry?

Answer: “Clearly, yes, but it is a good kind of impact as all the companies are now relying on the web. The web development industry will be facing nothing but growth in the coming years. Web development has proven to be the best career option in my opinion, in the current situation.”  

7. Looking at the current situation, what do you think is the demand for web developers?

Answer: “All of us have noticed that during these times, even when the most important industries of economies were shut down, the technology remained constant. Everyone is shifting their work to the web these days. Behind this technology, there are web developers who design these websites to help people from all industries work effortlessly. I think this is the most in-demand career of 2021. People are looking for hiring more and more web developers these days.”

8. What is the difference between a web designer and a web developer?

Answer: “A web developer takes care of functional components like coding and programming of the website and a web designer designs the look of the website. The web developer takes this design and then develop a website.”

9. What are the names of various types of datatypes in JavaScript?

Answer: “Boolean, Number, Null, String, Double, String, Function, Float, Object, Integer, Undefined.”

10. What do you mean by HTML?

Answer: “HTML stands for Hypertext Markup Language and it is a programming language used to create web pages. It uses various tags and attributes to design a web page.”

11. According to you, what skills should a web developer possess?

Answer: “Apart from technical and programming skills, a web developer should be able to pay attention to details as even a minute detail in a program can cause an error because a code should be read more than it is written. Also, he should know how to work well even under pressure.”

RECOMMENDED
Top 21 Brand Manager Interview Questions In [currentyear] [With Answers]

12. How many programming languages do you have expertise in?

Answer: It is an easy question that you should answer by stating your experience in various programming languages that are essential for web development.

13. Have you created any web development projects?

Answer: To answer this question state the projects that you have been a part of during your course work. Try to answer this question in a way that makes you stand out from the other applicants in the interview.

14. In your opinion, how should a web developer keep up with the latest trends and updates in the web development industry?

Answer: “A web developer can know about the trends and updates by watching the industry news channels, reading technical-based books, attending various web development-based events, searching about the updates on the internet, reading blogs, listening to podcasts about various tech updates, etc.”

15. What do you mean by CSS and JavaScript?

Answer: “CSS is used to improve page layout and its contents by adding style and JavaScript is used to control the behavior of web elements.”

16. How can you improve the user experience for a website?

Answer: “To improve the user experience that website should be running 24*7 and the user data should be secured. The website should have a good ranking on the search page and it should be able to handle multiple users at a time. The feature on the website should be free to use.”

17. Name some video formats used in web development.

Answer: “AVI, Adobe Flash, MOV, WMV, MP4”

18. List some ways by which you can reduce page load time.

Answer: “The ways by which one can reduce page load time can be by reducing the image size and lookups, by using HTTP compression, by removing unnecessary widgets, by minimizing redirects, and by catching.”

19. What is your experience with coding so far?

Answer: Answer this question by mentioning the level of expertise in coding you are at. For example, Beginner level, Advanced level, Intermediate level, and Expert level.

20. In which language do you have your strongest pace? Are you considering developing your skills further?

Answer: “I have my strongest hand on HTML and CSS and I think I need to work more on the Java-based programming language.

Yes, of course, I am interested in learning and developing further skills in the programming world as this is what interests me the most.”

21. Are you familiar with our company? Any particular projects that you might have read on our blogs that excite you?

Answer: To answer such questions, make sure you have done your homework and by that, we mean that you have completely researched the company and its upcoming projects as this will make a good impression in front of the employer. Mention to the employer that which projects do you want to work on and why do you want to work on them, what ideas and innovations can you come up with to add benefit to the projects. Answering this question will increase your chances of getting hired.

RECOMMENDED
Top 21 Housekeeping Interview Questions [currentyear] [With Answers]

Download the list of questions in .PDF format, to practice with them later, or to use them on your interview template (if you want to crack Interview):

Conclusion

So, these were the top 21 common web developer interview questions for which you can prepare prior to the interview. Do not forget to practice basic level questions that the employer will surely ask to get to know you before he gets to the technical part of the interview. We hope you enjoyed reading this article and we are sure that this will surely benefit you in that interview.

Comment below what you liked about this article and share.

All the best!

References

  1. https://www.jstor.org/stable/3679709
  2. https://www.jstor.org/stable/3681041